Gaál József

Tahitótfaluban született 1960. április 30-án.

Festő, grafikus. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskola grafika szakán végezte. 

1983-tól rendszeresen szerepelt hazai és külföldi kiállításokon, Bécsben, Berlinben is. Munkái helyet kaptak a Magyar Nemzeti Galériában és számos magyarországi múzeumban.

1987-től 1993-ig a Ferenczy István rajzszakkör tanára.

1991-ben Rómában (Római Magyar Akadémia), 1999-ben Párizsban (Cité International des Arts) volt ösztöndíjas.

1993-tól a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanít, jelenleg a festő szak docense.

Aktív résztvevője a kortárs művészeti életnek, írói, kritikai tevékenységet is folytat, rendszeresen publikál folyóiratokban, munkáját számos díjjal is elismerték.

Gaál József megannyi szállal kötődik Henri Michaux festői és irodalmi munkásságához.

Henri Michaux-ról írt tanulmányának egy részlete olyan szellemi közösségvállalást sejtet, ami Gaál ars poeticájának is tűnhet:

,,Michaux nem absztrahál, hanem az alaktalan masszából bontja ki vagy inkább sejteti belső káprázatának panoptikumát. Minden munkája fellobbanás, majd mindent elégető tűz. Örök árapály. Apokaliptikus örvényeket idéz meg, a kozmikus fejlődést és rombolást, a ziháló lélegzést, az érzelmek hullámzását közös jellé redukálja. Formátlan útja egyszerre a szubjektum diadala és a mitikus világfelfogás visszahódítása."


Gaál József Michaux emléke előtti tisztelettételként két sorozatot is készített. Az elsőt Hommage à Henri Michaux - Alaktalan címmel 1994-ben mutatta be a Stúdió 1900 Galériában, majd A pillanat jelzései címűt 1999-ben a Francia Intézetben, az Henri Michaux születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon.
2007-ben ecsetrajzaival illusztrálta Henri Michaux Eredetmesék című könyvét, ami az Arcus és az Orpheusz Kiadó közös gondozásában jelent meg.
2011 májusában előadást tartott a Bozóthegyi Kiadó könyvbemutatóján a Francia Intézetben Henri Michaux Megnyilatkozások – Új Kitárulkozások című könyve kapcsán, egyben ő írta a könyv előszavát.
2011 novemberében a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tartott előadást Henri Michaux festői alkotómódszeréről.