A képzelt világ képei (Images du monde visionnaire)


Henri Michaux és Eric Duvivier (1964, 34 perc)

A képzelt világ képei (Images du monde visionnaire) Henri Michaux és Eric Duvivier oktatófilmje, amit 1963-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár filmes részlege készíttetett, hogy bemutassa a meszkalin és a hasis hallucinogén hatásait.


A Képzelt világ képei nem kísérleti film, mégis számos vonásában hasonlít korának érdekesebb avantgárd filmművészeti próbálkozásaira.
Említésre méltó, hogy ez a témában saját kísérletei alapján számos könyvet publikáló francia író és festő egyetlen mozgóképes megszólalása.
Michaux előírásainak filmes átültetésével azt az Eric Duvivier-t bízták meg, aki szintén filmre vitte Max Ernst kollázsregényét, a Százfejű – vagy a fej nélküli – asszonyt (La femme 100 têtes).


A vállalkozás sikerében már a kezdetektől kételkedő Michaux-t állítólag meglehetősen kiábrándította a végeredmény, de a barátjával, Brassaïval folytatott alábbi beszélgetése más színben tünteti fel a szerzőt.

„Párizs, 1964. február 21., péntek

Felhívtam Michaux-t

Én: Nagyon élveztem a hasissal és meszkalinnal foglalkozó filmedet. A ráolvasások és a bámulatos képvilág együtt a kiváló zenével lélegzetelállítóak. Az ember néha egészen meghökken…

Michaux: Örülök, hogy tetszett. Te jó ítész vagy… Az operatőr, akivel dolgoztam igazán precízen vitte filmre az ötleteimet és a vágásaimat.

Én: Sajnálom, hogy a nagyközönség előtt nem mutatják be, hogy nem kerül a mozikba. Nem gondolod, hogy forgalmazni kéne?

Michaux: De igen, még folynak az egyeztetések. Akkor lehetne csak, ha kivágnák belőle a kábítószerfüggőt és a filmet bemutató orvost. A hangomat azért megtartanák.

Én: Igazán jó lenne, mert bár a filmet ötször vagy hatszor is levetítették, csak nagyon kevesen láthatták. Amikor én néztem meg, teljesen tömve volt a Salle de Géographie; nem is jutott nekem hely. Jean Paulhan és Dominique Aury lábai előtt, a földön fekve néztem meg…”

Brassaï The Monograph, Boston 2000